Spring naar content

Hoe doe je een tampon in?

En waar moet die in? Dat klinkt vreemder dan het is: de geslachtsdelen van een meisje zijn nu eenmaal moeilijker te zien dan die van een jongen. Het komt best vaak voor dat meiden hun vagina eerst niet goed kunnen vinden. Of dat het niet wil lukken om een tampon in te brengen. Laat je niet te gauw ontmoedigen, met een beetje oefening lukt het uiteindelijk meestal wel.

Daar gaan we: tussen je binnenste schaamlippen zitten 2 openingen.  Een gaatje zit bovenin, dat is je urinebuis. Dat is een heel klein gaatje, meestal zie je die niet eens goed. Een beetje naar beneden zit je vagina. Dat is een soort flexibele buis waarvan de wanden tegen elkaar liggen. Geen holle koker dus die openstaat. De vagina kan zich heel goed aanpassen aan wat erin komt, een tampon, een vinger, een penis of zelfs een baby die geboren wordt.

Een vinger is meestal het gemakkelijkste. Probeer dat dus eerst even, om te wennen aan het idee dat er iets in je vagina gaat komen.  Handig is het als je van tevoren even plast. Van een volle blaas raak je misschien afgeleid. Neem de tijd en ga op het toilet zitten met je benen gespreid, of ga staan en zet een voet op de rand van het toilet. Haal een paar keer rustig en diep adem en blaas goed uit. Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen over wat je aan het doen bent, het is heel normaal en iedereen heeft het zo geleerd. Doe een beetje spuug of vaseline op je vinger en ga eens tussen je binnenste schaamlippen voelen. De spuug of vaseline is belangrijk voor de soepelheid. Als je nu een beetje met je vinger rondvoelt dan ontdek je misschien een plekje waar je wat minder weerstand voelt. Dat zal dan je vagina zijn die dicht zit, maar open kan als je er met je vinger naar binnen stuurt. Je vagina loopt niet recht naar achteren maar schuin naar boven. Hou dit voor ogen als je met je vinger naar binnen wilt gaan.

Als het  lukt om met je vinger naar binnen te gaan, neem dan een tampon, ontspan je even opnieuw, laat het touwtje aan de onderkant hangen en duw hem in de zelfde richting naar binnen. Als je hem voelt zitten of het doet pijn geef hem dan nog een extra duwtje. Hij kan niet te ver gaan, daar hoef je niet bang voor te zijn. Als je vindt dat het stroef gaat kun je een klein beetje schone vaseline of glijmiddel op het topje van de tampon doen.

Weet je?

Italiaanse modellen moeten maatje meer
Lees verder