Spring naar content

Niet klaarkomen

Bij meiden
Geen orgasme kunnen krijgen is iets wat vaker bij meiden voorkomt dan bij jongens. Als je wel opgewonden wordt tijdens het vrijen maar niet klaarkomt, kan dit frustrerend zijn. De meeste meiden kunnen uiteindelijk wel klaarkomen als ze het in hun eentje proberen. Het gaat er bij klaarkomen om dat je doet wat je prettig vindt en je daar aan over te geven. Het kan heel eng zijn om je zo helemaal over te geven aan het gevoel als er iemand bij is. Soms is het dus goed om dat eerst eens in je eentje te oefenen. Dan kan je later, als je je partner voldoende vertrouwt, precies vertellen hoe dat bij jou werkt. Of je helpt hem/haar een handje tijdens het vrijen.

Misschien lukt het jou wel om klaar te komen als je clitoris gestimuleerd wordt met de hand of mond maar niet tijdens de geslachtsgemeenschap. Dat kan kloppen, uit onderzoek blijkt namelijk dat maar 30% van de vrouwen kan klaarkomen door geslachtgemeenschap. Als het bij jou dus niet gebeurt, is er niets aan de hand. Er zijn genoeg andere manieren om klaar te komen. Ook als je niet altijd klaarkomt is dit geen punt zolang je het zelf geen probleem vindt. Vaak is het vrijen zonder klaarkomen ook heel fijn.

Bij jongens
Bij jongens geldt hetzelfde als bij meisjes. Soms is het moeilijk om klaar te komen, omdat het eng is om jezelf helemaal over te geven. Ga eerst zelf oefenen en als je goed weet wat jij prettig vindt en je je partner helemaal vertrouwt kan je het samen gaan oefenen. Maar leg er niet te veel druk op, want dan lukt het meestal niet. Geniet gewoon van het samen zijn, de intimiteit en het vrijen.

Weet je?

Vrouwen verliezen controle tijdens orgasme
Lees verder